En Naturfotografisk berättelse av Stig-Erik Eriksson

På måndag den 27:e november får vi mycket fint besök av Stig-Erik Eriksson, naturfotograf och medlem av Naturfotograferna.

Varmt välkomna till Eldsbodahuset kl 18:30.

Stig-Erik, eller Stickan som han kallas, är född 1962 och har alltid bott i Norberg. Han började fotografera på allvar 1988 efter införskaffandet av en ”riktig” systemkamera december 1987. Han gled in på naturfotografering ganska omgående och har stannat kvar där sedan dess. Några utsvävningar till andra motivområden sker givetvis då och då inte minst för inspirationens skull.

Han är yrkesverksam inom hårdmetallproduktion som skiftgående arbetsledare sedan 2004 och har jobbat skift under dygnets alla timmar sedan 1984.

Han fotograferar för det mesta i hemmakommunen men gör några avstickare då och då till andra platser. Är emellanåt utanför Sveriges gränser men har en förkärlek till den hemmavarande naturen och mycket gärna i den egna närmiljön; ”-Den ligger ju så nära…” brukar han konstatera.

Stickan kallar sig för en ”naturfotografisk allätare” där motiven kan vara enormt variationsrika. Dock vintertid blir det väldigt mycket rådjur då de gärna vistas i närområdet eftersom lämplig rådjursföda placerats både på och utanför tomten varje snörik dag sedan 1993. Sommartid blir det mycket insekter med en speciell och extra förkärlek för fjärilar. Han gillar även mönstereffekter av alla dess slag samt experimentell naturfotografi dvs det som kan göras på plats vid fototillfället. Som exempel kan nämnas långa exponeringstider, gärna längre än vad som normalt kan bedömas som långa. Han är en stor fantast av naturfotografisk fantasi.

Stickans bilder har ofta publicerats i diverse tidskrifter i Norden, bl.a. Camera Natura och norska Natur & Foto. Han håller gärna bildvisningar och föredrag.

Han har genom åren då och då premierats för sina bilder i olika fototävlingar.

1993 fick han dela tidningens FOTO:s utmärkelse; ”Mästartävlan i Färg” med en diabildskollektion. Bilder har också blivit utvalda till hederomnämnande i några ytterligare större sammanhang så som Nordic Nature Photo Contest, (NNPC 2016), – Nordens största naturfototävling i Oslo samt det kända evenemanget Glanzlichter 2004 i Tyskland.

Den absolut främsta naturfotografiska meriten är från 2003 då en diabild på blåsippa från hemmamiljön i Hinsebo utsågs till vinnare i kategorin; ”In Praise of Plants” i den prestigefyllda naturfototävlingen Wildlife Photographer of the Year. Prisutdelningen ägde rum i London. Evenemanget omnämns ofta som naturfotografins motsvarighet till filmindustrins Oscarsgala och anses vara världens största och mest ansedda naturfototävling.

https://www.naturfotograferna.se/fotograf/stig-erik-eriksson